In de Zuid Afrikaanse regio KwaZulu Natal ligt het unieke Private Game Reserve Zimanga. In 1998 heeft de familie Senekal het gebied gekocht om de favoriete hobby van Charl Senekal; het fotograferen van vogels en ander “wildlife” in de “achtertuin” te kunnen beoefenen. Het landgoed was niet (meer) omheind en de meeste dieren waren verdwenen als gevolg van intensieve stroperij. De familie heeft kosten nog moeite gespaard om het reservaat in de oude glorie te herstellen. De familie heeft zelfs de beroemde ‘hidden photographer’ Bence Mate uit Hongarije ingehuurd om de verschillende fotohutten te ontwerpen en onder zijn toezicht te laten bouwen om de dieren van dichtbij te kunnen zien en fotograferen zonder ze te storen in hun natuurlijke omgeving.

Er zijn kleine fotohutten waar de kleinere vogels komen drinken en badderen en waar af en toe een wrattenzwijn of een luipaard of een cheeta komt drinken.
Zo zijn er fotohutten aan drinkplaatsen waar behalve veel vogels ook af en toe grotere zoogdieren even hun dorst komen lessen. Spectaculair is de grote fotohut aan de lagune die je via een lange pijp kan bereiken en waar je vogels en zoogdieren niet alleen van heel dichtbij, maar ook nog eens vanaf een prachtig laag standpunt kunt fotograferen. Er is zelfs een fotohut aan een drinkplaats waarin je kan overnachten en waar met wat geluk neushoorns, buffels en olifanten en soms krokodillen waar je bij wijze van spreken met een groothoeklens kan fotograferen. Deze fotohut is zelfs voorzien van continue verlichting!

Inmiddels zijn er meer dan 80 soorten zoogdieren, op natuurlijke wijze of via een herintroductie, teruggekeerd in het gebied waarvan giraffe, buffels, neushoorns, olifanten, waterbokken, wildebeesten, zebra’s, kudu’s, nyala’s, nijlpaarden, luipaarden, cheeta’s, wilde honden enz. Onlangs is ook de koning der dieren, de leeuw weer geïntroduceerd in Zimanga. Alleen al in het reservaat zelf zijn meer dan 400 vogelsoorten waargenomen waaronder enkele zeer bijzondere.

Wil je zelf ook dit bijzondere en unieke reservaat bezoeken? ga naar de website van van Bommel safari’s (www.vanbommelsafaris.com) voor meer informatie en het organiseren van je reis. Kijk op de website van Zimanga (www.zimanga.com) om een indruk te krijgen van dit unieke reservaat.